Mars 2021

Den bistra vintern fick till slut ge sig och släppa in mars, som kom med betydligt behagligare temperaturer. Men chockstarten med två dagar på mer än 10 graders värme, kom dock snabbt av sig. Resten av månaden bjöd i stället på temperaturer mellan 2,4 grader och 9,3 grader under dagtid och nära nollan på nätter och tidiga morgnar.

Det blev ett rejält väderbakslag under årets mars. På morgonen den 11:e vaknade vi åter till ett snötäckt Malmön. 5 centimeter blöt och tung snö och sedan en rejäl kuling från SSO med faktiskt stormstyrka i byarna (24,24 m/sek).

Dessbättre övergick snöandet i regn och snötäcket hade inte en chans att överleva.

Summa summarum blev mars 2021 en grad varmare än normalt. Dygnsmedeltemperaturen hamnade på 3,6 grader och det är ungefär som mars förra året (3,8 grader), mars 2019 (3,8 grader) och mars 2016 (3,5 grader). Däremot var mars 2018 riktigt bister i jämförelse. Då blev dygnsmedeltempen -1,4 grader och som lägst noterades -11,9 grader den 25 mars det året.

I år hade vi alltså 10,4 grader som allra varmast (den 1 mars) medan det på morgonen den 8 mars var -4,8 grader, kallast i månaden.

Även i övriga landet hamnade man mellan 1 och 2,5 grader varmare än normalt under mars. Kallast var det den 10:e då både Malå och Älvsbyn noterade -31,1 grader. Brrr!

I slutet av månaden steg temperaturerna kraftigt i södra delarna och på ostkusten kom man upp i 19,7 grader den 30 mars.

Så varmt hade inte vi här på Malmön. Så här års är det havets temperatur, som bestämmer det mesta av värmen på land. Och när vattentempen ligger runt 5 grader, så kyls luften effektivt av detta och följden blir att vi får betydligt svalare än man får inåt land.

På nederbördssidan hade vi dygnet den 11 mars, då månadens halva mängd föll. 19,2 mm i form av både snö och regn. Resten av nederbörden fick vi under den sista veckan. Totalt blev det alltså 38 mm och det är i stort sett den normala mängden för mars. 2017 och 2016 fick vi jämförbara regnmängder.

Däremot var mars 2019 ordentligt blöt. Då mätte vi upp nästan 100 mm och förra året öste det ner drygt 56 mm. 2018 var dock torrare än normalt. Då fick vi ynka 21,8 mm.

Några kulingar har vi haft på menyn under mars. Mest friskade det i den 11 mars, då några byar nådde stormstyrka, alltså mer än 24 m/sek. I övrigt har det varit blandad kompott och den dominerande vindriktningen har varit SSV.

April har inletts ungefär som mars. Riktigt härliga dagar med temperaturer över 10 grader. Om man hållit sig i lä, vill säga. För nordan och nordvästen har varit aggressiv och gjort vintermössan nödvändig på nytt. Enligt SMHI tar även denna fina aprilinledning slut och därefter får vi nöja oss med en 5-6 grader på dagarna inklusive lite blåst och blötsnö, gud förbjude…

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.