Maj 2021

i sjunger glatt om sköna maj, välkommen - men den här gången överträffade nog dikten verkligheten här på Malmön. Om vi bortser från de sista dagarna, så får vi tveklöst beteckna maj 2021 som en missräkning.

En småkylig månad, ovanligt blöt och på det hela taget vädermässigt tråkig.

Fast det är klart – även de avslutande dagarna ska ju också räknas in och visst fick vi till slut lite plåster på såren. Hade vi inte svepts in i sjöröken den sista dagen, hade även den blivit sommarlik. Men man kan ju inte få allt…

Dock kan man konstatera att avslutningarna av maj allt som oftast blir soliga och varma här på öa. 2016 hade vi 26,2 grader den 31:e, 2018 var det 28,4 grader den 30:e, förra året nådde vi 22 grader den 31:e och nu i år visade termometern 22,2 grader den 30 maj.

Bra att veta om man ska planera ett utomhuskalas eller liknande.

Årets sista majdag fick vi som sagt betala för vårt havsnära läge. I diset stannade dagstempen på knappa 12 grader.

Till slut och mycket tack vare avslutningen hamnade dygnsmedeltemperaturen för maj 2021 på 10,2 grader. Det är 1,1 grader under den normala och den kallaste maj på länge. Även om maj 2020 och 2019 bara var några tiondelar varmare. 2018 sticker däremot ut rejält – då låg dygnsmedeltempen på härliga 15,7 grader. Det blev inledningen på den fantastiska sommaren, som varade in i september.

Maj var kallare än normalt även i övriga landet och på många håll betydligt blötare. Från mellersta Götaland upp till Mälardalen fick man allmänt 3 till 4 gånger den normala regnmängden.

Årets varmaste majdag på Malmön blev alltså den näst sista med 22,2 grader. Vid ytterligare två tillfällen orkade tempen över 20-strecket. Första veckan i maj var onormalt kall. Under en tredagarsperiod var hösta tempen 7,4 grader och det är ju inget att skryta med. Vi slapp i alla fall minusgrader. Men på morgonen 1 maj var det futtiga 1,2 grader, månadens bottennotering.

Majs mest spektakulära väder bjöds vi på torsdagen den 13:e. Sent på eftermiddagen började mörka moln torna upp sig borta i sydost och det kändes att något var på gång. Strax efter kl 20 sågs en ovanlig vit molnrulle under de blåsvarta åskmolnen och en stund senare brakade det loss ordentligt. Massor av blixtar och dunder avslutades vid 20.30-tiden med ett sjuhelsikes hagel- och regnkaos. Hagel, större än ärtor och en regnintensitet på 142 mm i timmen. En högtidsstund för en vädernörd.

Just den 13:e kom det 6,8 mm men totalt under hela månaden föll det 72 mm regn. Det är bra mycket mer än normalmängden för maj, som är 45,2 mm. Under 18 av månadens dygn regnade det, mer eller minde. Från 9 maj till 18 maj var det nederbörd varje dygn.

72 mm i maj är det mesta på många år. Under de senaste fem åren har nederbörden legat mellan 25 och 38 mm. Å andra sidan var det ordentligt torrt i markerna när årets maj inleddes, så nog behövde vi regn.

Noterade förresten att väderstationen på Hållö redovisade ynka 34 mm regn under maj.

På vindsidan har det varit ganska lugnt hela månaden. Den dominerande vindriktningen har varit SW och inte en enda kuling. Bara vid några enstaka tillfällen har vindbyarna nått kulingstyrka, alltså äver 14 m/sek.

Nu har första sommarmånaden juni tagit över och det blir spännande att se vart vi är på väg. Enligt SMHI verkar det bli helt ok under de närmaste tio dygnen. Mycket sol, inget regn och dagstemperaturer över 17 grader.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.