Januari 2021

Jaha, då var det full vinter på Malmön igen. Förra året uteblev ju vintern helt och hösten övergick direkt till vår den 15 februari. Inte så konstigt när januari 2020 blev den varmaste i mannaminne och vi mätte upp en dygnsmedeltemperatur på 5,2 grader, långt, långt över den normala.

I år blev det dock andra bullar. Redan den 3 januari blev det meteorologisk vinter här ute på ön. Därefter fortsatte kylan med övervägande minustemperaturer fram till den 18:e, då vi fick ett omslag till en vecka med regn, blåst och som varmast +6,1 grader. Kulingen den 21:e nådde som mest drygt 23 m/sek.

På kvällen den 24 januari var kylan tillbaka. Med ostliga och nordostliga vindar. Och det blev en rejäl köldknäpp. Ner mot -10 på nätterna och några minus på dagarna.

Lätt snöfall och kraftig rimfrost har gjort landskapet vitt och vackert.

Sammantaget hamnar vi på en dygnsmedeltemperatur för årets januari på -1,3 grader. Eftersom normalvärdet nu blivit justerat är -1,3 grader hela 2,5 grader under detta nya normalvärde.

När vi pratar om normalvärde - varmare eller kallare än normalt, mer eller mindre nederbörd än normalt - så jämför vi med en 30 år lång mätserie. Detta görs globalt. Fram till årsskiftet sträckte sig denna mätserie mellan 1961-1990. Medelvärdet av denna serie – både temperatur och nederbörd – blev alltså det ”normala”. Men nu har vi fått en ny 30-årsserie, från 1991 t o m 2020 och alla normalvärden har justerats. Eftersom den nya 30-årsperioden varit mycket varmare och mer nederbördsrik än den tidigare, så har normalvärdena därmed justerats uppåt.

Till exempel så var dygnsmedeltempen för januari hos oss (egentligen Smögen) tidigare -0,9 grader. Det nya normalvärdet är +1,2 grader. Tar vi juli månad, så var det förra normalvärdet 16,4 grader – nu är det 17,2 grader.

Enligt SMHI så kommer normalvärdena i framtiden att justeras oftare än tidigare. Man kommer alltså inte ha samma normalvärde 30 år framåt. Istället blir uppdateringarna kanske vart tionde år eller tätare. Största orsaken är förstås att vårt klimat ändras i allt snabbare takt. Varmare och blötare.

Kallare januari än den vi just avslutat hade vi senast 2016. Då hamnade medeltempen på -2,3 grader, alltså 1ytterligare en grad kallare är i år. Då hade vi också åtskilliga nätter under -10 grader, med -12,3 som allra kallast.

2016 inföll den meteorologiska vintern (fem dygn i följd med en dygnsmedeltemperatur under 0 grader) den 2 januari. Förra året blev det ingen meteorologisk vinter, men i övrigt har vi haft denna vinter under de senaste sex åren.

Nederbörden i januari slutade på 47,8 mm. 14,4 mm under den ”nya” normalsiffran för januari. Nästan hälften av detta regn föll den 11 januari (21,8 mm) under en dag då plötsligt vinden vände till sydsydväst och dagstempen steg till 5 grader. Resten av nederbörden kom under veckan mellan den 18 och 24 januari, då också kylan tvingades till ett uppehåll.

Sedan den 25:e har vi suttit stadigt fast i vinterns grepp. Inte bara vi på Malmön, utan i stort sett i hela landet. I norr har snön vräkt ner – Kittefjäll ligger på ett snödjup på 168 cm. Och i Nattavaara noterades -39,7 grader den 14:e.

Enligt SMHI:s prognoser fortsätter vintern och kylan. Mycket beroende på att en s k köldpol etablerats på rätt ställe uppe i norr, vilket ger oss den här vädertypen. Lågtrycken från väst och sydväst har inte en chans att tränga undan denna köldpol.

Vi får väl se – kanske har vi isfritt framme i maj…

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.