Februari 2021

Februari 2021
Vintermånaden februari. För en gångs skull gjorde februari verkligen skäl för sitt epitet, till och med på Malmön.. Nästan tre veckors gnistrande vinterväder med massor av minusgrader, oftast med strålande sol från en molnfri himmel och dessutom ett landskap inbäddat i ett par decimeter snö.
Helt plötsligt kunde vi både åka skidor och skridskor. Även havsvikarna frös till och fortfarande ser vi isrester ligga och skvalpa runt ön.
Och ändå kom våren tidigt till Malmön i år. Redan den 19 februari var det dags. Helt plötsligt blev det plusgrader, det blev fikavänligt på trädgårdsaltanen och i ett huj fick vi tvåsiffrigt på termometern.
Från allra kallast: -14,6 grader till allra varmast: +10,4. Ett mäktigt spann på 25 grader!
Vintern anlände redan den 3 januari, men det verkligt vintriga och iskalla vädret inleddes den 25 januari, så när vi gick in i februari hade nedkylningen redan börjat.
Två och en halv vecka in i februari låg dygnsmedeltemperaturen nere på -6,9 grader och det är 7,5 grader under det normala. Kallast var det den 5:e då vi noterade -14,6 grader kl 07.15. Dygnsmedeltempen just detta dygn hamnade på -9,7 grader och som högst nådde tempen upp till -5,5 grader.
Under månadens första 18 dygn var det idel minusgrader nattetid. Bara vid tre tillfällen orkade dagstempen över 0 grader. Nio dygn hade vi en lägsta temperatur nattetid på mer än -10 grader.
Inom meteorologin pratar man om isdygn, då tempen hela dygnet stannar under 0 grader. Dock mäts isdygnet från kl 19.00 till 19.00 dagen därpå, inte från midnatt till midnatt. På Malmön hade vi alltså 14 sådana isdygn i februari. Men inte nog med detta – under fem av dessa dygn var förhållandena exakt desamma i hela landet och då heter det nationella isdygn. Det ni..!
Men plötsligt kom väderomslaget. Från iskyla till vårvärme på bara några dygn. Den 18:e låg dygnsmedeltempen på minussidan, men redan dagen därpå kunde vi konstatera att den meteorologiska våren var här. Och ytterligare tre dagar senare gottade vi oss i 10-gradig värme och sol från en molnfri himmel.
Omslaget gjorde förstås att dygnsmedeltemperaturen rusade uppåt, men den stannade dock på -2,5 grader och det är 3 grader kallare än normalt. Men vi behöver inte gå längre tillbaka än till 2018 för att hitta en lika kall februari. Fast då var månaden mer jämnkylig och som lägst visade termometern -12,3 grader.
Jämfört med förra året blev skillnaden stor. Februari 2020 var 6,3 grader varmare än årets februari. Förra året uteblev vintern helt. Då gick vi direkt från höst till den meteorologiska våren.
Väderomslaget blev spektakulärt i hela landet, men mest i den södra delen. Värmerekorden för februari slogs på löpande band och allra varmast blev det i Kalmar den 25:e då termometern visade hela 17,0 grader. Nytt svenskt rekord!
På nederbördssidan blev det rena julafton för alla, som älskar och anser att snö hör till vinter. Enligt mina mätningar fick vi totalt cirka 27 cm snö vid tre olika tillfällen. Lätt och torr kallsnö, så själva skottningen blev aldrig så betungande.
Mycket snö för att vara på Malmön, men i jämförelse med Kittelfjäll i Lappland står vi oss slätt. Den 23:e hade man där ett snödjup på 137 cm!
Det vita snötäcket bäddade in Malmön redan under månadens första dygn. Det kom ungefär 12 cm. Resten av snön föll alldeles i slutet av den vintriga perioden. Dessa sista dygn gav ytterligare 15 cm snö.
Men redan den 19:e övergick nederbörden i regn och sen tog snösmältningen ordentlig fart med hjälp av vind, plusgrader och regn. Totalt visade nederbördsmätaren på 22,8 mm för februari, i form av både regn och snö. Det är drygt 25 mm mindre än normalt. Förra året regnade det hela 83 mm i februari medan motsvarande siffra 2017 var ynka 7 mm.
På vindsidan var det faktisk ganska lugnt, mestadels nordostliga vindar. Precis som i riket i övrigt. Förutom den 28:e uppe i Tarfala, nära Kebnekajse. Där brallade det ordentligt – 48, 3 m/sek!
Mars har, som vi redan sett, inletts på bästa tänkbara sätt. Soligt och milt. Men enligt SMHI:s prognos blir det inte lika gott vårväder under de närmaste tio dygnan. Soliga dagar blandat med mulna och temperaturer på både plus- och minussidan. Ungefär som en vår ska vara.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.