April 2021

Aprilväder!

Årets april blev precis så nyckfull, som april nånsin kan vara. Alla vädertyper i stort sett på en gång. Värme, kyla, regn, hagel, snö, solsken, stormvindar, bleke. I år fick vi smaka på hela paletten av väder, som april sedan länge är känd för att bjuda på.

Men värst av allt har nog den envisa vinden från nordväst, nord och nordost, varit. Den har ju varit så bitande kall och fördärvat många soliga dagar. Enda chansen till lite njutning har varit att hitta det perfekta lästället. Inte lätt alla gånger på en ö i västerhavet.

Trots allt huttrande blev faktiskt årets april inte så mycket kallare än normalt. Dygnsmedeltemperaturen hamnade till slut på 6,3 grader och det är bara 0,3 grader under normaltempen. Kallare än normalt i stort sett i hela Götaland och Svealand, medn Norrland faktiskt låg över normalvärdet.

Förra året var motsvarande siffra här på Malmön 7,3 grader, 2019 var ännu varmare, 8,5 grader i medeltemp, medan dygnsmedeltempen i april 2017 bara nådde upp till 5,3 grader. 2018 och 2016 hamnade apriltempen nästan exakt som årets april.

En av anledningarna till att temperaturunderskottet blev relativt litet för årets april var det intensiva, men kortvariga högtrycket, som gav oss en försmak av sommaren mellan den 17:e och 20:e. Dessa dagar gav oss månadens högsta temp med 17,4 grader den 19:e och ytterligare tre dagar med temperaturer mellan 14,9 och 16,1 grader.

Onekligen tvära aprilkast. För bara några dagar tidigare, den 13:e, hade vi vaknat upp till ett snötäckt Malmön. Det hade kommit ett par centimeter blöt snö under natten och luttrade malmönbor ryckte på axlarna och sa: ”Ja, ja, typiskt aprilväder…”

Snötäcket regnade dock snabbt bort och som sagt, några dagar senare njöt vi av både sol och värme.

Kallast under april var det på morgonen efter snöfallet, då termometern visade -1,4 grader. Ytterligare tre tidiga morgnar visade minustemperaturer, i övrigt stannade kvicksilvret över nollan.

På nederbördssidan blev det inte mycket att yvas över. 21 mm på hela månaden är precis hälften av den normala mängden. Mest kom det den 13:e då snön och regnet mättes till 8 mm. Den 21:e kom sista skuren och sedan dess har vi haft uppehåll. Det är alltså snustorrt i markerna och det är inte utan att man faktiskt önskar lite väta. Fast det kan vara farligt att längta, för kommer regnandet bara igång, kan det lätt bli alldeles för mycket….

Både 2020 och 2019 var precis lika torra som april i år. Däremot var det ordentligt blött både 2018 och 2017, då nederbördsmängderna var tre gånger större än årets.

Iskalla vindar norrifrån har det varit under april. Lite väl mycket, kan man tycka. Och stundtals har det friskat i ordentligt. På förmiddagen den 9:e var vindbyarna uppe i 27 m/sek och medelvinden närmade sig stormstyrka, 23,08 m/sek ute på Tån. Den 21:a nådde byarna också över 24 m/sek och under natten därpå noterdes vindbyar på mer än 26 m/sek, då från nordnordväst. I stort en blåsig månad, men också en del soliga dagar utan en krusning på havet.

Maj då? Enligt SMHI går vi mot blötare väder och vi lär få dras med dagstemperaturer under 10 gradersstrecket. Förhoppningsvis inte mer snö, men osvuret är kanske bäst. Vi får helt enkelt se.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.