Oktober 2020

Årets oktober här på Malmön har verkligen gett uttrycket: växlande väder. ett ansikte. Vi har haft många, många dagar med regn, men vi har också haft många dagar med sol. Och temperaturerna har mestadels varit behagliga, för att vara i oktober, men också kylslagna, allra helst i samband med kulingvindar.

Att sitta ute i trägårn och ta en fika i solgasset den sista oktober är minsann inte fy skam. För att inte tala om det fortsatt växande gräset. Och ett badvatten som fortfarande ligger runt 11-12 grader.

Säkert är dock att den meteorologiska hösten kom ungefär på utsatt tid. Efter en mycket mild inledning av månaden började plötsligt nattemperaturen krypa ner. Detta medförde en sänkning av dygnsmedeltemperaturen under sommarvärdet på 10 grader och den 10 oktober var det dags för höst. Tidpunkten är ganska lik den vi brukar se hösten komma på Malmön, även om den förra året kom först den 24 oktober.

De kyliga nätterna höll i sig i 11 dygn, varpå det åter blev mildare nattetid. Men ännu inga minusgrader. Närmast sådana var vi den 19:e, då termomtern visade 1,1 grader vid 8-tiden på morgonen.

Trots höstens inträde hade vi faktiskt bara en ynka dag på hela månaden, då tempen inte orkade över 10 grader. Och allra varmast var det den 2 oktober med härliga 17,2 grader.

Summa summarum: Dygnsmedeltemperaturen i oktoberhamnade på exakt 10 grader och det betyder 0,7 grader varmare än normalt. Jämfört med förra årets oktober var dygnsmedeltempen 2 grader högre och ännu mer, 2,7 grader, högre än den kalla oktober 2016. 2017 och 2018 var oktober mer normal, även om det 2018 noterades 19,1 grader som månadens högsta.

Hela riket har haft en oktober, som varit varmare än normalt. I början av månaden hade Naimakka 13,3 grader varmt, vilket är nytt oktoberrekord. Och i Karesuando uppmättes 13,9 grader.

Vi fick hela 93,4 mm regn den här månaden. Mer än normalt. 16,8 mm mer. Framför allt regnade det i slutet av månaden. Under de sista 11 dygnen var bara ett dygn helt torrt. På kanelbullens dag öste det ner 16 mm och den 22:a fick vi 14 mm. Värsta skuren i månaden kom vid 16.30-tiden den 27:e. Det regnade 96,8 mm/tim, men skuren var bara halvannan minut lång, så det blev inte mer än 1,6 mm i mätaren.

Det ser ut som om regnet i oktober här på Malmön följer en slags vartannatårs-cykel. 2016, 2018 och nu 2020 har varit regnrika, medan både 2017 och 2019 har varit mycket torra med 32,8 mm resp 37,6 mm.

Oktober inleddes med en vecka nordostlig vind. Den 3:e blåste det så mycket från NO att en sjumeters motorbåt på Tampen var nära att gå till botten. Den blev hängande i y-bomarna med endast näsan över ytan, men kunde så småningom bärgas och lyftas på land. Därefter har den dominerande vindriktningen varit SSW (sydsydväst). En del kulingar har vi haft under oktober men ingen där vindbyarna nått upp till stormstyrka.

Även november har inletts med en rejäl kuling. Men också med extremt varm luft. Nu på förmiddagen den 2 november visar mätaren på 13,5 grader och det är minsann ingen normal novembertemp. Enligt SMHI kommer vi att få en blåsig vecka med många mildgrader innan det svänger om till mindre vind och temperaturer under 10 grader.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.