November 2020

November 2020

En minst sagt extrem novembermånad är tillända. En november, som bjudit på en sällan skådad rekordslakt nästan överallt i hela landet.

Det har handlat om rekordvärme!

Här hos oss är den normala dygnsmedeltemperaturen för november 4,7 grader. Långt in i årets november låg denna medeltemp på över 9 grader, vilket i stort sett är den normala medeltemperaturen för oktober.

Först under de allra sista dagarna i månaden sjönk dagstemperaturerna och vi fick till och med höstens första minusgrader och detta gjorde att dygnsmedeltemperaturen hamnade på 7,7 grader. Alltså tre grader varmare än normalt.

Förra året var motsvarande siffra 3,8 grader, 2018 var dygnsmedeltempen 5,2 grader, 2017 bokförde vi 4,7 grader och 2016 kom vi bara upp i ynka 2,8 grader. Jämfört med 2016 var årets november således nästan 5 grader varmare.

Högsta dagstempen hade vi klockan 10.30 den 6 november med 14,9 grader. Om detta är något slags rekord för Malmön vet jag inte, den exakta statistiken har jag inte. Enligt SMHI tangerades det svenska novemberrekordet när Gladhammar den 3 november noterade 18,4 grader. Även Måseskär tangerade rekorden den 3:e med 13,7 grader. Samma dag hade Malmön 13,6 grader. Så visst torde de 14,9 graderna från den 6 november vara i närheten av ett rekord.

Under 18 dygn i november steg tempen över 10 grader på dagarna. Och havet var inte sämre – badtemperaturerna låg länge runt 10 grader.

Om man får tro SMHI så blev det så här rekordvarmt eftersom de normala kalluftsutbrotten saknades. Istället fick vi vid tre tillfällen – den 3:e, den 6:e och den 18:e – ordentliga framstötar med mild luft och då blev det som det blev.

Men den 27 november var det slut på det roliga. Då rasade temperaturerna och under tre nätter hamnade vi på minussidan. Kallast var det den 28;e med -1,4 grader. Just den 28:e blev dygnsmedeltemperaturen -0,8 grader och det var som mest bara 0,3 grader på dagen.

November var också månaden då malmönborna blev ordentligt blåsta. Ända från dag ett stord kulingarna på kö och gjorde sitt bästa för att förstörna glädjen med novemberhettan.

Natten mellan den 1 och 2 november uppmättes 23,9 m/sek i byvindarna ute på Tån. Samtidigt hade vi ett ordentligt högt vatten på 80 cm över normalvattenståndet.

Den 5:e var det också snudd på stormbyar. Men allra blåsigast var det under en hel vecka med början den 17 november – en enda lång och enveten kuling. På kvällen den 18:e blåste den bort strömmen från hela ön och den 19:e brallade det 29,48 m/sek i byarna på Tån. Och ute vid Brofjordens angöring var våghöjden nästan 6 meter. Imponerande. Den 22:a nådde högvattnet 84 cm över normalvattenståndet.

Det enda som egentligen var normalt i november, var nederbörden. Även om det regnade mer eller mindre under 18 av månadens dygn, blev slutsumman 67,1 mm och det är nästan helt normalt. Bara 3 mm mer än normalt.

Nu har vi gått in i december och då ska dygnsmedeltemperaturen ligga på 1,3 grader. En gissning är att det blir varmare än så. Trots att Anders slaskade…

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.