Maj 2020

Tre veckor in i årets maj, såg det fortfarande mörkt ut. Iskalla vindar och låga temperaturer gjorde att vi huttrade i kapp och ondgjorde oss över att sköna maj, inte alls levde upp till sitt epitet. Dygnsmedeltemperaturerna låg flera grader lägre än normalt och dagstempen orkade stundtals knappt över 10-strecket.

Det minnesgode kände säkert igen utvecklingen från maj förra året. Likheterna var slående.

Då, liksom i år, kom den efterlängtade vändningen till slut. Den 19 maj i år anlände den meteorologiska sommaren till Malmön och plötsligt kunde vi kasta både mössa och vantar och istället rota fram shorts och t-shirts i garderoben.

Och avslutningen på maj 2020 blev ju riktigt högsommarskön med två dygn med mer än 20 grader. En liten svacka inträffade den 23:e och 24:e i samband med regnet, men i övrigt gjorde sköna maj verkligen skäl för namnet.

Den senaste högtrycksvärmen har förstås också påverkat havsvattentemperaturen. Nu är den uppe i mer än 15 grader. Om detta ska räknas som badvänligt är väl upp till var och en…

Avslutningen gjorde att dygnsmedeltemperaturen till sist hamnade på 10,4 grader, alltså bara 0,2 grader under den normala. Precis som förra året, då medeltempen landade på 10,5 grader, trots den ruggiga inledningen.

Fast jämfört med maj 2018 står årets maj sig slätt. Ni minns väl inledningen av supersommaren, som sedan varade till september. Maj 2018 hade en dygnsmedeltemperatur på hela 15,7 grader. Mer än 5 grader varmare än årets maj.

Årets sista majdag blev alltså månadens varmaste med 22 grader. Tidigt på morgonen den 11:e visade termometern ynka 0,4 grader. Under 11 nätter var det under 5 grader, men vi slapp dock minusgrader.

Dessvärre blev maj också en snustorr månad. Bara 27 mm regn på hela månaden. Det är 13 mm mindre än vad det borde varit. 2016 och 2017 var maj också ganska torr. Månadens första dygn blev blötast. Då kom det 8 mm. Sen var det en tredagarsperiod 22-24 maj då vi sammanlagt fick 11,4 mm.

Vinden i maj har inte varit mycket att snacka om. Inga rejäla blåsväder, inga stormar, mestadels vind från västsydväst. Väderöarna hade som mest 23,4 m/sek på hela månaden.

Även i övriga delar av landet har månaden varit till hälften onormalt kall och till häften varm och go. Fast i fjällen mätte man upp mer än 200 cm snö och så mycket snö i andra halvan av maj har man inte sett sedan mätningarna startade 1904.

Första junidagen blev ju inte så pjåkig. 24,7 grader är ju helt acceptabelt och lovar gott. Men dessvärre får vi nog inte njuta så länge av högsommarvärmen, enligt SMHI. Det blir kallare och blötare. Visserligen behöver vi regn, men fem dagars regn och temperaturer på 11-12 grader från fredag låter kanske inte så mysigt.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.