Juni 2020

Sicken sommarmånad. Nästan för bra för att vara sann. En juni, man kommer att minnas länge, länge…

Visst, årets juni blev rejält mycket blötare än normalt. När juli tog vid visade regnmätaren hela 80 mm mot normalt 50,1 mm. Men vad gör väl ”lite” nederbörd, när resten av dagarna är soliga, stilla och rekordheta.

För det är ju denna, ovanligt tidiga, högsommarvärme, som vi kommer att minnas mest och helst av juni 2020.

Under 20 dagar hade vi temperaturer på 20 grader eller mer. Av dessa var det 7 dagar med 25 grader eller mer. Och toppnoteringen, 29,6 grader, gjordes 12.45 den 27:e. Om detta är ett rekord för Malmön vet jag inte, men att den ligger bland de högsta är helt säkert.

Runt om i landet har det satts junirekord på löpande band. Skellefteå hade 34 grader den 25:e, många orter var också en bit över 30 grader och därmed rekordmässiga. Särna och Örebro hade 31,3 grader, Delsbo 32,8 och Sveg i Härjedalen noterade 33,2 grader.

När vi summerar årets juni hamnar dygnsmedeltemperaturen på 17,9 grader! Det är 3,1 grader högre än normalt och högre än den normala dygnstempen för juli. Vi minns väl rekordsommaren för två år sedan – den sommar som aldrig tycktes ta slut – men då var dygnsmedeltemperaturen ”bara” 17,0 grader, alltså nästan en grad lägre än i år. Och högstanoteringen var då 26,2 grader.

Kontrasten blir förstås enorm om vi jämför med juni 2017. Då var det 23,2 grader som allra varmast och dygnsmedeltempen var till och med under den normala. För att inte tala om nederbörden. 177,2 mm! Denna hiskeliga siffra berodde helt på den 16 juni 2017. Dagen då Malmön dränktes i 113,6 mm regn och blev toppnyhet i radio, TV och tidningar.

Men åter till arets juni. Vi hade en liten svacka i det fina vädret mellan den 5 och 9 juni. Det var också då som månadens lägsta temperatur noterades: 7,7 grader klockan 04.30 på morgonen på självaste nationaldagen.

Till och med midsommar blev varm i år. Dock grumlades glädje av ett rejält regn på seneftermiddagen. Men när väl regnet upphörde kunde alla glädja sig åt en fantastiskt ljummen kväll, som gjord för att sitta ute och mysa i den ljusa sommarnatten.

Just natten till midsommardagen var vi närmast en tropisk natt. En natt då temperaturen aldrig understigen 20 grader. Det fattades några tiondelar för att denna natt skulle bli tropisk. Däremot har både Väderöarna, Hållö och Måseskär haft några tropiska nätter.

För att inte tala om badtemperaturen.. 23,5 grader i havet redan i juni. Definitivt en högoddsare!. Men oj så härligt!

När jag sitter och skriver det här på månadens sista självande kväll vräker regnet ner utanför fönstret. Det brukar bli riktiga skyfall, när det drar ihop sig mitt i en värmebölja. Värsta skuren kom vid 8-tiden på morgonen den 28:e. Då öste det ner 12,2 mm på bara en kvart. Intensiteten låg då på 150 mm i timmen. Och alldeles nyss, vid 23-tiden idag tisdag, låg intensiteten på 115 mm/tim.

Nu går vi in i juli och för att tala klarspråk – vi vill ha juni tillbaka!!

För enligt SMHI:s prognos kommer det att bli riktigt skitväder med 14-16 grader på dagarna och ett antal blöta lågtryck in från sydväst under de närmaste tio dygnen.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.