December 2020

”…och över alltihopa, lyser moder sol”, skrev en gång musikaliska geniet Povel Ramel. Den låten hade aldrig sett dagens ljus om salig Ramel varit på Malmön under december 2020.

Okej, visst lyste solen långt därute. Men dessvärre hade någon placerat ett massivt molntäcke rakt ovanför oss, så solstrålarna hade inte en chans att tränga igenom. Dag efter dag efter dag – samma tråkiga och dunkla väder. Uppblandat med duggregn, skurar och ännu mer regn.

Fyra nyanser av grått, var ordet, som Bull uttryckte det.

En klen tröst var väl att de flesta andra svenskar hade det lika grått som vi här på Malmön. Vi fick dras med den här grådaskiga och milda decembertempen i stort sett fram mot dopparedagen. Då släppte molnlocket och vi fick äntligen se solen. Och tack vare den, rusade dagstempen plötsligt upp till härliga 9,1 grader klockan 12.45 den 23:e. Månadens toppnotering.

Varmast i hela landet under december var det i Skillinge i Skåne med 9,2 grader den 6:e. Så Malmöns 9,1 grader skäms minsann inte för sig.

December 2020 blev förstås varmare än normalt, precis som i resten av riket. Dygnsmedeltemperaturen skrevs till 4.0 grader, vilket är hela 2,7 grader över den normala. Mycket tack vare att även nätterna var så milda. Under åtskilliga dygn hade vi dygnets högsta temperatur kring midnatt eller mitt i natten.

Dygnsmedeltempen hade kunnat sluta betydligt högre, men i samband med julen fick vi fyra nätter och morgnar med minusgrader. -4,4 grader som månadens lägsta sent på juldagens kväll.

Kommer ni ihåg hur det var i december förra året?

Man glömmer ju fort nuförtiden, men faktum är att december 2020 blev en nästan identisk kopia av december 2019.

Dygnsmedeltempen hamnade förra december på 3,9 grader, bara tiondelen från årets siffra. Som kallast var det -4,7 grader (-4,4 i år) och som varmast 8,3 grader (9,1 i år). Och precis som i år fick vi en fyra dagar lång köldknäpp med minusgrader, med början på juldagen.

Även regnmässigt var det lika. 79,6 mm förra december och 80,8 mm i år. Ungefär 30 mm mer än den normala regnmängden. Vad gäller årets decemberregn, så föll det ganska jämnt fördelat. 23 dygn med nederbörd är ju ganska mycket. Ändå var det bara vi ett tillfälle, som mängden mm var tvåsiffrigt. Från annandagskvällen och drygt ett dygn framåt fick vi mer än 30 mm regn.

Men inte nog med regnandet. Samma dygn drog resterna av stormen Bella in över oss med vindbyar nära 30 m/sek. Medelvinden nådde aldrig riktig stormstyrka (24 m/s) men det både räckte och blev över med styv kuling.

Nu när vi startar upp 2021 har väderläget förändrats en del. Nu pekar prognoserna på lite kyligare väder, åtminstone tio dygn framåt. Runt nollan, med minus på nätterna. Januari förra året blev ju rekordvarm, hela 6,1 grader varmare än normalt. Blir det en repris i år, eller inte? Vi får väl se.

Inom kort blir det en summering av hela 2020.

Gott nytt väderår!

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.