Augusti 2020

Efter den fantastiska juni, med 23 grader i havet och snudd på 30 på land, visste jublet inga gränser. Äntligen något som till och med fick coronaeländet att hamna i skugga.

Men, men. Juli tog över och alla kom snabbt ner på jorden igen. Det blev inte alls som vi tänkt oss och man började tänka – jäkla skitsommar!

Då, mitt i mörkret, kom augusti! Med massor av sol, värme, lätta vindar och plötsligt kunde vi gotta oss åt ett mycket badvänligt hav. Minnet av kassa juli började blekna och alla var nöjda och glada.

Dygnsmedeltemperaturen för augusti hamnade till slut på 17,6 grader och det är 1,4 grader varmare än normalt. I augusti 2016 var motsvarande siffra 15,6 grader – en viss skillnad. Årets augustitemp var på väg mot ännu högra höjder, men den senaste veckans låga nattemperaturer drog ner medeltempen minst 1 grad.

Allra varmast hade vi på eftermiddagen den 17:e med 29,2 grader. Dagen därpå noterades 27,2 grader. 21 av månadens 31 dagar hade vi 20 grader eller mer och det är ju ett skapligt facit.

Sista natten i augusti blev absolut kallast. Ynka 9,1 grader klockan 05.30. Natten före hamnade vi också under 10-strecket med 9,6 grader. Trots sista veckans låga nattemperaturer kom dagstempen ändå upp till mellan 15 och 21,7 grader.

Hela landet fick ett rejält temperaturöverskott i augusti. Allra varmast var det i Lund med 33,3 grader den 9:e.

Men det var inte bara frid och fröjd med högsommarvärme och sol. På eftermiddagen den 9 augusti fick vi uppleva ett tämligen sällsynt väderfenomen. Plötsligt började dimma rulla in från syd. Det låga dimmolnet kom över vattnet och efter en stund hade det svept in allt land i ett töcken. Fram emot kvällningen tjocknade det till ännu mer och till slut var sikten bara 25-50 meter.

Jag var själv ute och fiskade makrill i Åbyfjorden, när allt solljus försvann och jag kan garantera att det var tjockt. Som att navigera i en kolsäck. Utan GPS hade vi aldrig hittat hemmahamnen.

Fenomenet kan betecknas som sjörök, fast tvärtom. Sjöröken uppstår oftast under den kalla årstiden, när riktigt kall luft drar över vatten, som är varmare än luften. Värmen från vattnet avdunstar och kondenseras i luften och bildar dimman. Sjöröken blir oftast inte särskilt tät.

Den här gången var det riktigt varm luft som drog in över vatten, som var kallare. Dessutom var luftfuktigheten hög och detta i kombination bidrog till att vattendroppar bildades med dimma som följd. En dimma som var betydligt tätare och tjockare än sjörök.

Sent på kvällen försvann dimman, lika fort som den bildats.

Augusti blev torrare än normalt. Totalt 46,4 mm, vilken är 13,1 mm mindre än normalt. Det mesta av regnet kom i form av små skyfall, ibland i samband med åska.

På seneftermiddagen den 21:e öppnade sig himlen och under en kvart fick vi mer än 10 mm. Som mest låg intensiteten på 155 mm/tim, Två dagar senare kom en liknande skur på natten. Med en intensitet på 122 mm/tim.

De senaste åren har augusti bjudit på riktigt mycket nederbörd, så årets siffra är ett trendbrott. I augusti 2018 fick vi 174 mm i augusti. Högsta dygnsmängen var då mer än 56 mm! Det är sådana dagar som engelsmännen påstår att det regnar katter och hundar!

Till sist lite om månadens vindar. Bara en kuling, den 23:e, med vindbyar på 22 m/sek I övrigt har det endast handlat om lätta vindar, vilken i sin tur ytterligare gjort augusti til vad den blev.

Nu hoppas vi på september och bra väder för hummerfisket. SMHI spår ett par dagars värme och därefter växlande med både regn och sol och runt 15 grader på dagarna.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.