April 2020

Aprilväder är ju ett välbekant begrepp inom den seriösa meteorologin. Och ungefär så blev det när vi nu summerar april 2020. Det var väl egentligen bara ett ordentligt snöfall, som inte infann sig den här gången. Annars blev det både ”värmebölja”, köldknäpp, storm, torka och ösregn. Kort sagt – aprilväder.

April inleddes pampigt värre med en rejäl storm, redan på andra dygnet. En ej namngiven storm som förde med sig vindbyar av orkanstyrka. På Tån uppmättes som mest 31,45 m/sek klockan 10 på förmiddagen torsdagen den 2:a. Då låg även medelvinden på storm från WSW, med drygt 24 m/sek. Den starka vinden härjade aven en del under fredagen, men mojnade ut så småningom.

Dock fortsatte blåsandet med ett antal kulingar och inte förrän i mitten av månaden slapp vi den iskalla vinden på allvar.

Totalt sett blev april varmare än normalt. Dygnsmedeltemperaturen hamnade på 7,3 grader och detta är 2,2 grader mer än normalt. Men inte lika många överskottsgrader, som april förra året. April 2019 var rekordvarm och medeltempen gick upp till hela 8,5 grader. 2017 hade vi en helt normal april med bara några tiondelsgrader från normalen.

April blev den fjärde månaden i rad med temperaturöverskott. Hittills ligger dygnsmedeltempen på 5,0 grader och det är hela 2,8 grader varmare än normalt.

Årets varmaste aprildygn var den 19:e då termometern visade 19,1 grader. När väderläget ändrades i mitten av månaden och ett maffigt högtryck drog in, fick vi en tiodagarsperiod med riktigt skönt väder. Vinden var oftast svag, solen gassade från en molnfri himmel, det var snustorrt och vi kunde njuta, trots corona.

Det var faktiskt ytterst nära att vi kunde boka in den meteorologiska sommarens ankomst redan den 20:e. Definitionen är att det ska vara fem dygn i rad med en dygnsmedeltemperatur över 10 grader. Men för oss på Malmön fattades det några tiondelar för att sommaren skulle vara ett faktum. Två dygn hade vi med drygt 11 grader i snitt men de övriga tre dygnen låg mellan 9,6 och 9,8 grader. Men det går ju fler tåg…

Inte någon gång under april hamnade tempen på minussidan. Närmast var det tidig morgon den 17:e, då vi mätte upp 0,3 grader.

Däremot fick vi en brutal avslutning av april. Valborgsmässoaftonen bjöd på ynka 8 grader, regn och en bitande kall kuling från ost. Då krävdes det både täckjacka, mössa och vantar för att överleva.

Bara 22,6 mm regn på hela månaden och i stort sett all nederbörd kom den 11:e och den 30:e. I övrigt har det bara varit uppehåll. Ungefär som 2019, då det regnade 25 mm i april. 2016, 2017 och 2018 var betydligt blötare – 58, 45 resp 63 mm. Normala aprilmängden för oss ligger på 36,8 mm.

Hittills i år har vi fått 225 mm vilket är 28 mm mer än normalt, tack vare det regnrika första kvartalet i år.

Nu skriver vi alltså maj 2020 och coronaviruset fortsätter sina härjningar. På väderfronten ser det ut som om månaden kommer att bjuda på en kylig inledning. SMHI spår i sina 10-dygnsprognoser dagstemperaturer runt 10-11 grader och det är ju inte mycket att yvas över. Dygnsmedeltempen i maj ska egentligt ligga på 10,6 grader.

Ska vi nå dit behövs mycket mer värme. Ett bra tecken är dock att havsvattentempen nu ligger över 9 grader och närmar sig tvåsiffrigt. Dags att plocka fram badkläderna...

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.