Nyheter – december 2020

Städdagen 15 maj

Publicerad lördag 22 maj 2021, 15:41

NYHETERTack alla för ett fantastiskt engagemang under årets städdag!

Coronapandemin har satt begränsningar för oss även i år, men förhoppningsvis är läget ett helt annat nästa år så att vi kan återuppta den uppskattade traditionen där vi bjuder på mat och dryck efter avslutad städning.

Vi var omkring 150 öbor som städade stränder och vikar, röjde stigar och grönområden. Uppskattningsvis samlade vi ihop 25-30 m3 skräp som vi fyllde i containers som var utplacerade vid Brevik, Kvarnvik, Dövik och Kalven.

Vi har städat och plockat skräp i stort sett utmed hela västsidan ända nere från Draget upp till Dövik. Vi har även städat och gjort i ordning stränderna på insidan, Lilla Kattesand, Kattesand, Pärlane, handikappbadet, Kalvens badplats och hopptornet samt Snurran.

I år har vi haft två särskilda städprojekt, Folkets park och Kolerakyrkogården, där vi framför allt har röjt och gallrat träd och annan växtlighet.

Granitgänget med 8-10 man tjuvstartade redan på tisdagen med att röja i Folkets park. Bland annat så har man klippt ner sly och buskar och ansat träden i parken vissa gamla och döda träd har sågats ner. (Bilder från den här dagen hittar ni för övrigt under bildgalleriet.) Under städdagen fortsatte uppsnyggningsarbetet av parken, omkring 20 personer körde hårt med att rensa diken, klippa gräs, kratta löv med mera. Jag ska passa på att göra reklam för vårt Granitgäng som gör ett viktigt och uppskattat jobb, är du sugen att bidraga på något sätt och vara en del av gänget så är du välkommen.
Granitgänget - föreningens nya arbetsgrupp! (bohus-malmon.org)

Ute vid Kolerakyrkogården fortsatte omkring 20 personer ur ”Puttes röjargäng” även i år att såga träd och sly samt rensa stranden från skräp och tång. Man har även lagt ner ett bra arbete med att förbättra stigen ner till kyrkogården. Hela ytan mellan stranden och kyrkogården är nu röjd efter att ha varit igenväxt under flera år. Ta en avstickare till den här delen av ön när ni är ute och promenerar, det är väl värt besväret att besöka den här fina stranden. Vi har en del arbete kvar med bland annat byte av bron över bäcken och någon form av skyltning för vägvisning innan vi kan bocka av det här projektet som slutfört, bedömer att detta arbete kan vara klart under året.

Noteras kan att delar av det här gänget var riktigt arbetssugna så dom tjuvstartade redan på lördagen innan städdagen med att trimma och klippa utmed Kärleksstigen, ett extra tack till Putte, Annmarie, Peter och Yvonne för det arbetet.

Avslutningsvis kan man tycka att 25-30 m3 är väldigt mycket skräp, och det är det men det är ändå inte så mycket som när vi började en gång med dessa städdagar, man kan se en nedåtgående trend när det gäller mängden skräp som vi får ihop vilket är positivt.

Återigen ett stort tack till alla för ett gott arbete och ett härligt engagemang under årets städdag, på återseende samma tid samma helg 2022.

Under bildgalleriet hittar du foton från städdagen från Marianne Ahlm.

Mats Johansson /Städansvarig

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.