Nyheter – december 2020

Ovanlig algblomning på Malmön

Publicerad torsdag 22 apr, 16:15

NYHETERI mitten på april var det soligt, varmt och vindstilla. Då började kraftig algblomning på flera ställen på Malmön.

Dessa iakttagelser rapporterades till Länsstyrelsens informationscentral vid Västerhavet, som skickade en representant för att undersöka vad det kunde vara för alger eftersom det var ovanligt, mycket och inte gick att bedöma via fotografierna. Claes Brügge tog emot och vattenprovs hämtades. Det visade sig att det inte var några giftiga alger. Dessutom hade det börja blåsa och det mesta av algerna hade skingrats. Skönt!

Länsstyrelsen uppskattade att vi tog kontakt med dem och svarade:

Den värmen som varit har gynnat alger i stilla grundare vikar och är inte ovanligt men just denna alg har i alla fall inte jag sett så tydligt i ert område tidigare. Kommer lägga ut information och foton idag på vår facebooksida och hemsida vilket blir bra info för allmänheten om det sker igen. Återigen mycket tacksam för input och foton!

Har du sett något ovanligt eller har det skett något akut vid havet eller kusten? Då kan du anmäla det via Länsstyelsens hemsida.

Vattnet i Västerhavet - Informationscentralen | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)

Du kan även följa "Info Västerhavets" sida på Facebook. Där kommer bilderna från algblomningen på Malmön att publiceras som information.

Här är ett par bilder på hur det såg ut.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.