Nyheter – december 2020

Kåseri om Svampar på Malmöns Pensionat

Publicerad onsdag 11 aug 2021, 22:05

Eftersom svamptillgången varierar mycket år från år, har vi under flera år tvingats ställa in både svamputställning och svamputflykt p g a svampbrist. Därför valde vi i år att genomföra en svampaktivitet som inte var beroende av vare sig väder eller svamptillgång. Tur var det eftersom det just nu är extremt dåligt med svamp. I september finnsr det nog sannolikt bättre tillgång enligt C-M Bratt

Igår kväll visade C-M Bratt bilder och kåserade kring ämnet svampar ur flera olika vinklar. Vi var 13 intresserade som fick lära oss att det finns ca 200 000 olika svampar, mikroskopiska - , mögel- , jäst- och stor-svampar. Denna kväll handlade det endast om storsvampar, både ätliga och giftiga. C-M poängterade flera gånger att nyutkomna svampböcker bör användas därför att kunskapen om svampars giftighet förändras kontinuerligt.En av de bästa böckerna är Pelle Holmberg & Hans Marklunds NYA SVAMPBOKEN. Inte heller skall man lita på gamla svampböckers bedömning med stjärnor hur god svampen är. Du själv kan bäst avgöra det. Vidare rekommenderade C-M att man skall plocka svamp i en korg och definitivt inte i en plastpåse. Dessutom rensa svampen på plats.

Vi som hade förmånen att lyssna på C-M fick många goda tips på var man kan finna skogens läckerheter och hur vi ska ta hand om dem. Han gav oss även några ”genvägar” att klassa svamparna efter.

Jan Swedberg

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.