Nyheter – december 2020

Förbättringar Brennerpasset vid Kärleksstigen

Publicerad onsdag 27 jan, 16:34

NYHETERHär är kompletterande information avseende planerade förbättringar vid Brennerpasset

Hej alla medlemmar.

Med anledning av den dialog som pågår på "Vi som älskar Bohus Malmön" vill FBM styrelse ge lite ytterligare information/fakta till dig vad sver vårt initiativ att göra iordning den branta backen i Brennerpasset (på Kärleksstigen) .

FBM har under många år i omgångar både lagt kallasfalt samt mängder med grus i de branta backarna i Brennerpasset. Ytterligare har vi mer eller mindre årligen röjt sly på Kärleksstig, Kalven, Dövik och gångväg till Pärlarne, byggt gångbroar, återkommande färgmarkerat våra vandringsleder samt röjt de flesta av de stränder som finns på ön.

Utan detta fantastiska ideella engagemang och insatser av föreningens medlemmar och som vi gärna ser att fler ansluter sig till hade dessa varit mycket begränsade i framkomlighet och trevnad.

FBM är i konstant dialog med kommunen och har stundtals fått till material men stått för det mesta underhållsarbetet och materialkostnader själva. Kommunen har en begränsad kassa för denna typ av underhåll.

Den branta backen i Brennerpasset är i ett bedrövligt skick och behöver åtgärdas. Vi pratar om ca 50 m backe. Grus eller spån dras med av de allt kraftigare regn som vi årligen upplever. Denna typ av beläggning kräver därför allt för mycket återkommande underhåll .

Det som avses med betong är sk grovbetong vilket ger ett bra underlag även vid kall väderlek. Som ett exempel har en stor del av de vandringsleder som finns på Marstrandsön belagts med denna typ av beläggning med mycket gott resultat.

Vad avser cykling har FBM en dialog med kommunen om att sätta upp sk förbudsskyltar. Just mountainbike ser vi allt mer av till och med uppe i bergen på Bohusleden vilket, som ett av inläggen upplyser om, förstör mycket av de mjukare partierna av vandringslederna. Både på Bohus Malmön och på annat håll.

FBM avser därför genomföra arbetet med den branta backen innan påsk för att säkerställa en god framkomlighet utan att förfula. Med det ökade tryck som vi ser på våra vandringsleder pga läget i samhället ser FBM initiativet som mycket viktigt och hoppas att det är ett initiativ som uppskattas av både medlemmar och andra som njuter av att vandra på Kärleksstigen. .

Mvh Styrelsen FBM Mats Rignell

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.