Nyheter – december 2020

Fågelskådning 4 juni

Publicerad söndag 5 jun 2022, 19:52

NYHETERInspirerande upptäcktsfärd med Bo Lindström som ciceron

Tidigt på Pingstaftons morgon var vi 18 stycken förväntansfulla fågelskådare som under koltrastens ackompanjemang samlades i Malmön Folketspark för att under ledning av Bo Lindström lyssna på några av de fåglar som finns på vår ö.

För mig var det en helt ny värd som öppnades när man under kvalificerad ledning fick möjlighet att urskilja alla dessa fågelsånger.

När vi stannade vid Paradiset såg och hörde vi en rad olika fåglar, bland annat stenskvätta, rödstjärt och en rad sångare, såsom lövsångare, ärtsångare och härmsångare. Sångarna är tämligen oansenliga att se på men de har i stället begåvats med en fantastisk sång, de är flyttfåglar som under vintern lever i Afrika.

Under vandringen stannade vi vid en damm där vi hörde sävsparven. Längs Martins väg fick vi även höra näktergalens karakteristiska läte och gransångaren som låter som: salt sill, salt sill.

Fågelskådningen avslutades vid Myrens boulebana där vi fikade och Bo sammanfattade de fåglar som vi hört och sett. Under vandringen hade vi identifierat 26 olika fågelarter. Bo gav även förslag på två böcker som är bra att ha när man ska studera fåglar. Först och främst ornitologernas ”bibel” Fågelguiden, utgiven av Bonniers Fakta. Samt boken Fågelsång som tar upp 150 svenska fåglar och deras läten.

Avslutningsvis vill föreningen tacka Bo för dagens fina guidning och hoppas att han återkommer nästa år med en ny Fågelskådning.

Bilder från fågelskådningen återfinns i bildgalleriet.

Bildgalleri (bohus-malmon.org)

Jan Swedberg

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.