Länkar till andra hemsidor
Logga in

Från den botaniska vandringen den 7 juli 2020

Botanisk vandring i Dövik 7:e juli


Trettiosju botanikintresserade personer trotsade den kalla västanvinden för att delta i Bo Hanssons första botaniska vandring denna sommarsäsong. Vår botanikexpert Bosse hade siktet inställt på såväl ätliga som ätande växter - återkommer till det sistnämnda - men även sådana som har medicinska effekter. Alla dessa kan man finna inom Döviksområdet som trots sin begränsade yta uppvisar tre typiskt västkustska naturtyper: kusthed, skalpåverkad strandäng och havsstrand med klippor.
Här kommer ett litet axplock ur Bosses växtförråd:

Växter som med fördel kan tillagas och ätas är skogslök, kirskål och strandkål. Den sistnämnda arten är fridlyst på många ställen men inte på Malmön. Bör trots detta ej plockas på grund av utrotningsrisk.

Ur det medicinska skafferiet rekommenderar doktor Bosse röllekan. Denna blötläggs i varmt vatten (kokas ej!), används sedan till exempel för baddning av manetbränd hud. Eftersom den är sårläkande och smärtstillande finns fler användningsområden.

Och hur var det nu med ätande växter? Jo, en sådan art finns att beskåda på Malmön, nämligen sileshår. Vi såg den på kustheden bredvid en ”floge”, vattenpöl. Sileshåret utsöndrar ett klibbigt sekret i avsikt att fånga insekter, därefter ett enzym som gör att insekten upplöses och förvandlas till något mer ”lättsmält”. Naturen är sinnrik!

Bosse berättade givetvis om många, många fler växter t.ex. havtorn, kärleksört, darrgräs, brudbröd, kråkbär.

Ett par av de ovan nämnda finns på den skalpåverkade stranden som snäckskalen gjort kalkrik. Därför finns det till mångas förvåning även orkidéer på Malmön, men de är tyvärr överblommade i juli.

Mycket mer finns att berätta - ni som blev nyfikna nu är varmt välkomna till nästa botaniska vandring som planeras gå av stapeln den 28 juli. Se anslag och föreningens hemsida för mer information!

Ewa Westeman / Styrelsen

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.